Een situatie van een vader

Tijdens een coachsessie vertelde een vader zijn grootste ergernis. Hij durfde het eigenlijk niet te vertellen, omdat hij zich schaamde voor dit gevoel. Maar hij besloot het toch met mij te delen, zodat het hem inzicht kan geven hoe ermee om te gaan, als het een volgende keer weer gebeurt.

Hij vertelde dat als hij thuis komt, vaak na een lange dag hard werken en nog voordat hij zijn tas had neergezet zijn kinderen hem direct om de hals vliegen.

De kinderen stormden op hem af, zodat hij zich schrap moest zetten en, nog voordat hij iets kon zeggen, ratelden ze enthousiast over wat ze die dag hadden gedaan….

“Nu zul je denken, dat is toch fijn om kinderen te hebben die blij zijn dat je thuis bent”. Dat is nu precies het probleem. Vader vertelt dat hij niet zo wilt reageren, hij is ontzettend blij dat de kinderen zo doen, maar voor hij er erg in heeft verheft hij zijn stem en schreeuwt dat ze hem met rust moeten laten. Hij kan zich niet meer inhouden, het wordt hem gewoon iedere keer teveel.

Zijn vrouw staat in de keuken te koken en maakt daarop de opmerking; “ik ben de hele dag met die kinderen in de weer geweest, lekker gezellig ben jij weer”…

Dit soort conflicten vinden iedere avond plaats. Er wordt niet meer gesproken op een ‘normale’ toon en de sfeer is super gespannen. Het is niet meer uit te houden thuis!

Tijdens de coachsessie vertelt hij niet meer te weten hoe hij moet reageren en wat hij kan doen. “Ik ben radeloos”, vertelt hij beschaamt.

De vraag die ik hem stelde, zal je misschien verbazen. Het is een heel voor de hand liggende vraag. Ik vroeg hem, “Wat zou je zelf kunnen doen om er voor te zorgen dat je direct bij thuis komst er voor je dochters kunt zijn?”

Hij keek mij verbaast aan, want deze vraag had hij zichzelf natuurlijk al heel vaak gesteld. Hij benoemt dat hij van zijn vrouw en kinderen houdt. Hij kwam echter niet verder dan deze conclusie.  Iemand anders stelde hem deze vraag en ineens kwamen er verschillende ideeën omhoog.

Deze ideeën zijn zo simpel, dat hij verbijstert was hier niet eerder op te zijn gekomen.

Wellicht herken je jezelf af en toe in deze vader en helpen de ideeën jou ook.

Onderstaand de ideeën van vader:

  • in de auto op weg naar huis alvast zijn werkgevoel achter laten
  • zich focussen op de blije gezichten van zijn vrouw en kinderen
  • bij thuis komst even naar zijn kantoor/kamer gaan om rustig op adem te komen
  • een krantje lezen, tv kijken voor 5 minuten om vervolgens de rest van de avond met zijn gezin door te brengen
  • een ander moment overleggen met zijn vrouw, hoe ze dit het beste kunnen aanpakken, zodat er geen onnodige discussies plaats vinden
  • mee schreeuwen en springen!

Waarschijnlijk ploppen er bij jou nu nog meer ideeën omhoog, wat je kunt doen…

Er zijn dus verschillende manieren hoe je jezelf kunt opstellen bij thuiskomt. Vaak worden we zo geleefd en lopen de irritaties hoog op, dat we niet meer nadenken over wat we eigenlijk nodig hebben om er voor de ander te kunnen zijn.

Dit geldt natuurlijk ook voor de kinderen zelf. Als ze lange tijd achter elkaar humeurig zijn, kan je je afvragen wat er aan scheelt. Misschien hebben ze het nodig om ergens in uitgedaagd te worden, of willen ze juist even helemaal alleen zijn. Geef ze de ruimte en stel de juiste vragen!

Wil je hier meer over leren?

Wellicht is de Coach je kind training iets voor jou?

Lees verder….

Voor elkaar & met elkaar,

Succes!


Happy KidsCare ondersteunt gezinnen die terechtkomen in een nieuwe wereld en de moed vinden om de mogelijkheden te ontdekken, zodat ze weer een happy family kunnen vormen.

Het team van Happy KidsCare is gespecialiseerd in het begeleiden van gezinnen waarbij problematiek aanwezig is voortkomend uit de diagnose AD(H)D en ASS.

www.happykidscare.nl